Naturen kallar på årskurs 1!

Den här veckan har ettorna fått ta del av Åbolands naturskolas program. Temat för naturskoldagen var spindlar! Lika delar skrämmande som spännande tyckte flera av deltagarna, både barn och lärare.

Vi gick tillsammans till skogen och där fick vi träffa Karin korsspindel. Karin hade spunnit ett nät som vi fick pröva klättra igenom. Det gäller att vara försiktigt, för om nätet börjar vibrera märker Karin att hon fått något mumsigt i nätet! Vem vet vad som händer då?

Att korsspindeln har åtta ben och åtta ögon visste vi redan, men att den spinner ett nytt nät varje natt kunde vi inte från förut.

När alla var tryggt genom nätet gick vi vidare i skogen. Av naturmaterial fick vi sedan skapa egna spindelnät.

Visste ni att spindlarna sprutar magsyra på sina byten för att sedan suga i sig dem som smoothie? Inte alls som vi människor som tuggar vår mat för att sedan smälta den i magen. På bilden nedan ser du en spindel som äter sitt byte:

Men alla spindlar fångar inte sina byten i nät. Vargspindeln lurpassar i skogen och smyger sig på sina byten istället! Den spinner istället nät för att skydda sina ägg. Vi lekte leken Vem är rädd för vargspindeln och skulle smyga oss genom skogen till säkra bon så inte vargspindlarna skulle få fast oss.

Med lite mellanmål i magen var vi sedan redo att söka efter riktiga spindlar. Vi fick använda oss av lakansbitar och spindelsugar för att fånga dem.

Tur att det inte finns giftiga spindlar i Finland!

Med luppburk kunde man ta sig en närmare titt på spindeln och sedan leta efter vad spindeln heter i boken.

Ser du de där grejerna vid spindels mun? De kallas pedipalper.

Tack Emilia och Karin korsspindel för ett spännande program!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: