Åk 4 i kontakt med samhället

Brandstationen var vår första anhalt. Vi fick den unika chansen att se gamla brandbilar. Höra lite historia och hur brandkåren jobbar idag. Det var spännande. Tack Mika!

Det är inte alla dagar man får se insidan på en ambulans, brandbil, helikopter och ett flygplan på samma dag. Åk 4 hade en tisdag (24.5) möjligheten att bekanta sig med flera spännande yrken. I samhällslära har eleverna fått bekanta sig med yrken genom att föräldrarna kommit till skolan och föreläst och att vi sedan åkt till en del arbetsplatser under en heldag i Åbo.


Finnvera

Vi gick vidare till Finnvera och lärde oss om hur man gör för att få finansiering till sitt företag och så fick vi bekanta oss med kontorslandskapet. Det var stor åtgång på kexen och drickan i mötesrummet och många kunde nog tänka sig att sitta på möte lite oftare. Tack Annika!

På ungdomsgården Pastell fick vi chansen att chilla lite. De berättade om sin verksamhet och eleverna passade på att spela pingis, biljard, pyssla och leka med hunden Riku. Skönt med en “rast”. Tack Ida och Pirjo!

Lunch …

Vi gick till Hesburgers kontor, där fick vi äta vår matsäck i deras konferensrum. Kontoret sålde självklart inga hamburgare fast inredningen såg ut som en hamburgerrestaurang. 

Vi fick ta del av Kirsti Salmelas spännande historia om hur Hesburger startade och så fick vi en rundtur av Jens. Till vår stora överraskning hade Jens fixat efterrätt åt oss och Kirsti gav presentkort åt alla elever. Ett stort tack till Kirsti och Jens!


Bussen tog oss nu ut till Åbo flygfält.

Samtidigt som vi kom landade en helikopter. Vilken tur! Nu fick vi se både flygplan och helikoptrar från gränsbevakningen. 

Pyry och Kim berättade om sina spännande jobb och sedan fick vi bekanta oss på nära håll med farkosterna. Tack! 

Utöver en spännande dag i Åbo har vi haft aktiva föräldrar som kommit och föreläst om sina spännande jobb till skolan! 

Thomas, Finnlines

Tommi, Ursuit

Ronja, psykolog, S:t Karins stad

Johanna, forskningschef, Novia

Conny, marinbiolog

Tove och Malena, Åbo svenska församling

Tack till alla för att ni förverkligat vårt projekt yrken i ämnet samhällslära. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: