Digitalt lärande i SKS

För ett år sedan fick vår skola utmärkelsen Apple Distinguished School. Apple ADS certifikat är ett erkännande för kvalitativ användning av undervisningsteknologi, visionärt ledarskap, användning av flexibla lärmiljöer och innovativa metoder i lärande och undervisning samt kontinuerlig kompetensutveckling. Vad är det då som utmärker vår skola när det gäller digitalt lärande. Hur arbetar vi med iPads i undervisningen? Följande film ger en liten inblick i frågan.

Först och främst har vi insett att det digitala lärandet är en naturlig del av skolvardagen på många olika plan. Så många att det är verkligt svårt att beskriva vad eleverna och lärarna egentligen gör. Vi använder lärplattan som en digital portfolio, med apparna Seesaw (åk 1-2) och Showbie (åk 3-6). Via dem har också föräldrarna möjlighet att följa med vad eleverna gör i skolan. Vi jobbar med digitala material som komplement till traditionella undervisningsmaterial och metoder. Vi gör egna digitala böcker om olika fenomen eller temaområden. Vi använder digitala hjälpmedel för utvärdering, självbedömning och kamratbedömning. Vi fotar, filmar och presenterar. Vi läser in texter och tränar på språkmedvetenhet, läsfärdighet och läsförståelse. Vi tränar på matematiska färdigheter. Vi samarbetar digitalt.

De digitala hjälpmedlen ger oss mångsidiga möjligheter att variera undervisningen. Vi använder dem då det förbättrar undervisningen och inlärningen. Vi vill skapa situationer där eleverna är motiverade att lära sig bl.a. då de skapar eget digitalt material. Vi hoppas också att vi kan skapa rutiner och färdigheter kring digitala hjälpmedel som kan vara till nytta i framtiden.

Författare: Maria Engblom

Rektor i S:t Karins svenska skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: