Programmering i årskurs 1

Det har varit bråda dagar för skolans ettor. Förutom alla förberedelser inför läskalaset har vi också jobbat extra mycket med programmering de senaste dagarna. Genom programmering har vi tränat på många viktiga färdigheter: logiskt tänkande, att se samband, att upprepa mönster, turtagning att ge och följa instruktioner samt att samarbeta. Bra jobbat ettorna!

Vi jobbade vid fyra olika stationer. Vid den första stationen skulle man träna på att se och upprepa mönster. Det gjorde vi med stora hamapärlor. Uppgiften var att man skulle upprepa mönstret minst fem gånger. Det var lite pilligt att få pärlan på snöret, men kul! Alla jobbade väldigt koncentrerat och var noga med att inte göra fel i mönster.

Vid den andra stationen räknade vi Beebot-matematik. Uppgiften var att skriva och lösa matematikuppgifter så att beeboten gick från siffra till siffra. Om det blev för lätt låtsades vi att inte framåtknappen fungerade och då blev det genast mycket svårare! Man kunde också placera hinder på banan.

Vid den tredje stationen arbetade vi vid våra lärplattor med programmeringsappar. Vi laddade ner en ny app som heter A.L.E.X. I den appen ska man programmera en robot att gå till en portal. Men man ska akta sig för att göra fel, då faller han ner från banan! Det blev väldigt klurigt då det också kom plattor som rörde sig när man steg på dem.

Vid den fjärde stationen var det vi själva som var robotar, hubots! Human robots. Vår första uppgift var att ta oss från start till mål utan att stiga på någon bild. Som hjälp hade vi kodkort. De lade vi ut så att kompisen kunde se hur man skulle gå. Vi fick också göra egna banor och lärde oss ge instruktioner. En instruktion var att du ska ta dig från start till mål men du måste gå via Pikachu!

Nu får vi njuta av ett välförtjänt lov. Vi ses på tisdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: