Lägerskola på Kunstenniemi, 25-27.9. 2019

Onsdagen den 25.9 åkte åk 5 iväg på lägerskola till Kunstenniemi i Nådendal.

Vi bodde i ett hus som hette Kunstenkari. Huset var svart med massor med små rum. Det bodde ungefär 4-5 personer per rum. I ena delen av korridoren fanns det en stor matsal där vi jobbade och åt en ”kvällsmörgås”, som det stod i schemat. Under de tider som vi inte hade något direkt program spelade vi kort. Vi spelade nästan alla Poker eller BlackJack.

Det fanns en bastu nere vid stranden. På kvällarna hade vi bastubad och simning.

Vår första programpunkt på onsdagen var att paddla. Vi gick till stranden där det fanns dubbelkanoter. När vi lagt ut från stranden så började vi tävla, det var pojkar mot flickor. Våra grupper: Granarnas och Tallarnas pojkar paddlade på grund. När pojkarna hade fått sig loss så började vi paddla mot en båthamn. Där såg Tallarna en båt som man lyfte upp ur vattnet. Efter att vi hade sett båten lyftas upp så började vi paddla tillbaka mot stranden igen.

Medan halva årskursen paddlade hade resten täljstensverkstad och pilbågsskytte. I verkstaden skulle man göra halsband eller en nyckelring av täljsten. Först tog man en stenbit och började slipa eller såga en bokstav eller en figur. När man var klar med sin sten så borrade man ett hål där man trädde igenom nyckelringen eller läderbandet. Medan resten av gruppen höll på med täljstenen så var det fyra personer som gick och skjuta pilbåge. Två personer sköt och två höll i kogret. I kogren fanns det fem pilar var. Man fick skjuta tio gånger allt som allt, men några fick skjuta flera gånger. Avståndet man skulle skjuta från var fem meter från tavlan.

Vi gjorde läger t-skjortor. På t-skjortorna ritade vi en logo som vår klasskompis Stella Sell hade designat. Logon föreställde ett berg, ett träd och en lägereld. Logon såg ut som en svår uppgift att rita, men den var egentligen rolig att rita och inte så svår. Sedan fick man rita och skriva vad man ville på t-skjortorna. När alla var färdiga satt man på sig skjortorna och alla hade på dem resten av lägerskolan.

På uteundervisningstimmen hade vi olika stationer och vi gick igenom dem i par eller grupper. Där fanns olika stationer, till exempel att gissa bajset, knopar, att gissa vilket ljus slocknar sist och att gissa trädet med hjälp av en kvist.

Man skulle först läsa en lapp, där det stod vad man skulle göra. Sedan fick man göra det, eller gissa svaren. Sedan skrev man svaren på sin iPad eller tog bild på vad man gjort.

På kvällen, efter middag och bastubad hade vi grillkväll. Vi åt korv och drack saft. Vi hade bra sällskap och vi hade roligt. Vi åt också pinnbröd och det var gott.

Följande dag hade vi första hjälp med Camilla från Camilla Safety. Vi hade många stationer; så som att använda en träningsdefibrillator på en docka, göra hjärt- och lungräddning på en barndocka och på en vuxendocka. Vi övade på att rulla in en människa i en värmefilt och spelade ett VR-spel. Vi övade också på att använda Heimlich-greppet och lade en människa i sidoläge. Vi övade på att ta rätt material till rätt situation och på att känna igen symptomen till olika sjukdomar.

Heimlich-greppet och att använda defibrillatorn var det roligaste. Det svåraste var att rulla in en människa i en värmefilt. Första hjälpen tog ungefär 2 timmar. Alla hann göra alla stationer.

Det var roligt att laga mellanmål på Trangiakök. Vi lagade någon sorts saft/soppa, och vi fick en banan eller äppel och bulle och vattenmelonskiva. Först lärde vi oss hur man bygger ihop en Trangia. Sedan kokade vi vatten på den men innan vi kokade vattnet så hämtade vi det från en vattenautomat. När vi kokat vattnet satt vi pulver i våra muggar och hällde vattnet i muggen och så blandade vi det lite och lämnade det och stå i ungefär 10 min. Sedan så blev det saft/soppa. Erika tyckte att det var för sött och annars också äckligt. Men Rasmus tyckte att det smakade gott och Felix tyckte att den inte smakade nästan någonting.

På eftermiddagen hade vi ”Bumperball”-turnering.

Det var roligt. De såg ut som stora ballonger och det fanns pinkfärgade och blåa. Vi var indelade i sex lag och två kom till final och ett vann.

På fredagen packade och städade vi och sedan var det dags att åka hem. Vi hade en fin och rolig lägerskola.

Inlägget är skrivet i samarbete med alla elever i åk 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: