Vem tror vad? Är det någon skillnad på att ha religion eller livsåskådning i skolan

Vi fick en idé! Vi ville veta vad de som går i SKS tror på. Först tänkte vi på vad vi skulle skriva. Några tänkte på frågor, några på vad vi ska säga när vi kommer till klassen. Sen valde vi paren och vilken klass vi gick och intervjua. Vi printa ut papper och valde i paren vilka ”repliker” vi säger var. Sedan var det dags att gå och intervjua. Ena hade iPad:en som man banda med eller filma med. Efteråt lyssna vi på vad de hade sagt och skrev in det i ett gemensamt dokument.

I åk 1 intervjuades Anton & Edith

I ettan märkte vi att en person som gick i religion inte riktigt trodde på Gud och de andra religiösa tingen. 

Vi märkte också att de som går i religion inte alls vet vad vi i livsåskådningen gör.

I åk 2 intervjuades Ester & Emmi

Det var intressanta att de hade olika svar i årskurs 2. Intressantaste svaren var när man dör, då tror de man ruttnar bort, de båda visste mycket om religioner. T.ex. islam, judendomen och kristendomen. Det var roligt att intervjua.

I åk 3 intervjuades Julia & Harald

När vi intervjuade åk 3 så blev vi överraskade av att de visste flera religioner än åk 5 och att de trodde på mycket övernaturligt. Plus att de vill inte vara i livsåskådning för att de vill inte tänka själva.

I åk 4 intervjuades Wenla, Nelly, Elliot & Olivia

I åk 4 tror nästan alla på kristendomen, de tror inte att de slipper till himlen men hade ändå lite egna teorier, till exempel:

”Allt blir svart”

”Din själ far till himlen”

”Inget särskilt”

De brukar gå till kyrkan en gång i året och brukar inte heller be så mycket. De trodde på bland annat spöken och änglar. I åk 4 tyckte man att Kristendomen känns rätt.

I åk 5 intervjuades Dylan & Emil

När vi intervjuade åk 5 så märkte vi att deras svar var väldigt lika varandras. Det var ganska överraskande när de svarade så lika och visste inte så många religioner fast de går på åk 5.

I åk 6 intervjuades Emilia, Stella, Molly & Emmi.

När vi intervjuade Åk 6, hade de två klasserna ganska olika svar. De hade många tankar. De visste många religioner.

Bästa svaren var nog till ”vad tror du det händer när du dör?

Emilia svara att, ”man får se sen.”

Det var roligt men lite spännande att intervjua!

Sammanfattning

De flesta kände till de abrahamitiska religionerna. Vi kunde också konstatera att det fanns några som inte trodde på något fastän de är kristna. Att gå till kyrkan var ovanligt och sällan går de varje vecka, vanligast är att gå vid högtider och med skolan, vissa går inte alls. De flesta vi frågade ber inte. Men nästan alla tror på Gud, vissa tror på Jesus och en del på övernaturliga ting. Många tror att det finns en himmel och att ha religion och inte livsåskådning på schema känns naturligt för de flesta.

Vad som händer då man dör lär förbli ett mysterium. De svar vi fick var personliga och varierande. 

När vi i livsåskådning tänkte på de samma frågorna konstaterade vi att vi nästan alla tänker lika. Vi kan många fler religioner och en hel del mytologier. Ingen i vår grupp tror på något, vi ber inte, vi går inte till kyrkan, vi tror inte på vare sig Gud, Jesus eller änglar men nästan alla tror ändå på något övernaturligt. Det vi hade gemensamt är att ingen av oss heller vet vad som händer då man dör. Alla har en egen teori precis som de som har religion i skolan.

//Livsåskådarna åk 4-6.

Pihla, Frida, Erika, Odin, Moritz, Lucas, Amanda, Alec, Vincent & Emilie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: