Från pedagogisk vision till projektplan

Att få vara med och planera ett skolhus från grunden är något som inte alla lärare eller rektorer får vara med om under sin lärarkarriär. Nu står vi inför den möjligheten. En finsk och en svensk skola samt den svenska förskolan under samma tak, det är utgångspunkten för planeringen. Det är många frågor som ska klarna innan vi är så långt att skolhuset är klart. Vi planerar framtidens lärmiljöer för elever och lärare som ännu inte ens är födda. Det är spännande!

Då tidtabellen är stram gäller det att jobba effektivt. Det första vi behövde tänka på var den pedagogiska visionen. Vad är viktigt i vår skola? Hur märks detta i våra framtida lärmiljöer? Vi samlade båda skolornas och förskolans personal och funderade skolvis en eftermiddag kring detta.

I vår skola kunde vi efter visionsarbetet glädjande nog märka att värderingarna vi har i STARK-handen känns viktiga och aktuella fortfarande. Följande dag var det dags sammanföra den finska och svenska skolans visioner. Vi märkte att vi hade tänkt väldigt lika. Den gemensamma visionen som är grunden för skolhusplaneringen utformades slutligen på följande sätt:

– En lärande och välmående skolgemenskap

– Delaktighet och samverkan

– Främjande av språk och kultur

Utgående från denna vision arbetade vi tillsammans fram en projektplan som nu går vidare till arkitekten som tar ställning till hur våra pedagogiska tankar kring lärmiljöerna kan förverkligas i skolhuset.

Hur länge det tog från vision till nästan färdig projektplan? Tre dagar. Bra jobbat allihopa!

Arbetet fortsätter – Tillsammans!

Hälsningar,

rektor Maria

Författare: Maria Engblom

Rektor i S:t Karins svenska skola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: