Heureka

Den efterlängtade dagen var här. Åk 2 & 6 hade vunnit en resa till Heureka. Tack Kulturfonden! Idag kl 8.00 bar det av till Vanda. Förväntningarna var stora.

Väl på Heureka fick vi laborera och själva utforska olika fenomen.

Harald byggde en egen bil och gjorde dagens rekord.

Vi fick träna på att äta i en riktigt matsal. Det var gott speciellt med glass till efterrätt!

Det var en spännande och lärorik dag. Hejdå Heureka!

Eleverna hälsar:

Alfons: – Det var intressant och man lärde sig mycket.

Shirin: – Det var kul!

Elma: – Jag vill fara på nytt.

Joar: – Bästa skoldagen.

Den flyttade fisketuren med åk4

Visst nappar det!

Vår plan var att göra en fisketur fredagen den trettonde men det visade sig vara en riktig otursdag. Regnet stod som spön i backen. Vi flyttade fram utfärden en vecka istället. Enligt Helsingfors universitets kalenderbyrå borde vi inte ha fått någon fisk idag då huggtabellen bara visade en tom krok. Vilken tur att eleverna inte hade tittat i kalendern! (Klickar du på kalenderbilden kommer du till fiskeredskapstillverkaren Kuusamos fiskekalender på nätet.) Det blev en annorlunda skoldag med mycket frisk luft och alldeles lagom mycket fisk i hinken. Vädret var omväxlande och fiskelyckan orättvist fördelad som alltid. Vi turades om så att hälften metade och resten lekte fisklekar på land för att hålla värmen. Många intressanta funderingar. Varför kan det vara bra att släppa tillbaka både små och stora fiskar? Varför fick inte gösen komma med till baracken? Den var ju inte alls mindre än de andra! Varför nappar det på alla andra ställen utom där jag sitter och metar?

Nu luktar det lite intressant i baracken. Efter lunch tog vi itu med den vetenskapliga sidan och dissekerade några fiskar för att få se hur de riktigt ser ut inuti. Mycket wow! Urk! Och titta! Titta! Nu vet vi hur abborre, mört och björkna ser ut. Det ju nog tidningspapper man skall lägga under fisken för att det skall vara på riktigt. För att lyxa till det och få bilder som ser vetenskapliga ut till våra omgivningsläraböcker i BookCreator blev det vit bakgrund idag. Hoppas vårt nya inomhusluftsproblem har vädrat ut över veckoslutet så vi klarar måndagen utan bykknipa på näsan.

Hälsningar Janni och Fredrik

Svenska förskolan i S:t Karins

De svenskspråkiga förskolebarnen är uppdelade i tre grupper: Grupperna Hipp och Hopp är i A-baracken på skolgården och gruppen Svanarna är för tillfället inhysta i Kotimäen päiväkoti.

På fredagar tar rektorn med sig en högläsningsbok och besöker förskolegrupperna i tur och ordning. På det sättet får förskolebarnen ett ansikte på ”rektor Maria” och de har en bekant och trygg vuxen som de känner igen då de börjar skolan. Det här har pågått redan i flera år, och vi har i skolan märkt att det har en stor betydelse med tanke på skolstarten 😊

Svanarna har sina utrymmen i daghemmets gymnastiksal/allaktivitetsrum och där finns en rolig klättervägg! Efter högläsningen klättrade barnen längs väggen till handtvätt och lunch 👍